Järjestelylainasta apua ulosoton uhkaan

Joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriö. Useimmat pystyvät hoitamaan velkansa ajallaan, mutta kuka tahansa voi kohdata tilanteen, jossa velat alkavat kasautua ja aiheuttaa painetta. Velkoja ei pidä hävetä, eikä niihin liittyen kannata vaipua epätoivoon.

Kun velkojen ja maksuvaikeuksien kasaantuessa, on tärkeää hakea apua ja neuvoja avoimesti ja ajoissa. Usein on mahdollista saada tilanne hallintaan, vaikka aluksi näyttäisikin siltä, ettei tilanteesta voi selvitä. Tarpeeksi iso järjestelylaina voi vapauttaa tilanteen.

Ylivelkaantuminen on merkittävä tekijä suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumiskehityksessä. Se vaikuttaa monin tavoin elämään ja lisää myös syrjäytymisriskiä.

Mitä tehdä kun huomaa olevansa taloudellisissa vaikeuksissa?

On hyödyllistä kartoittaa tulot ja menot sekä velat ja niiden kuukausittaiset erät. Tuloista on hyvä selvittää myös maksupäivät.

Menot kannattaa kirjata tarkasti ylös ja eritellä, mitkä niistä tulee maksaa kuukausittain ja mitkä harvemmin. Vertaamalla tuloja, menoja ja velkojen kuukausieriä saa selvitettyä taloudellisen tilanteen.

Menojen tarkastelun yhteydessä voi pohtia, missä kohdin olisi mahdollista säästää. Kun kaikki menot on kirjattu ylös, ne tulevat näkyviksi ja helpottavat tietoisten valintojen tekemistä eri ostosten välillä. Tiukalla budjetilla voi pyrkiä vapauttamaan rahaa muuhun kulutukseen tai velkojen maksuun.

On myös mahdollista hakea lyhennysvapaata jostakin velasta ja käyttää vapautuvat varat muiden velkojen maksuun.

Yleisesti ottaen on järkevää maksaa ensin pois korkeakorkoisimmat velat. Täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei samalla kasvata velkaantumista muualla.

Joskus kannattaa harkita eri velkojen yhdistämistä uudeksi lainaksi, jolloin velanhoitokulut pienenevät ja yhdistelmävelan hoitaminen helpottuu pidemmällä maksuajalla.

Miten velat voi hoitaa pois?

Valitse itsellesi sopivin tapa velkojen maksamiseksi. Velkojen maksamiseen on olemassa erilaisia vaihtoehtoja:

Maksusopimukset velkojien kanssa

Ensisijainen keino laskujen ja velkojen järjestelyyn on maksusuunnitelman tekeminen laskun lähettäjän kanssa. Jos rahaa ei ole heti laskun maksuun, kannattaa ottaa yhteyttä ja sopia esimerkiksi maksujen jakamisesta eriin tai lisäajasta.

Järjestelylaina

Velkojen maksaminen yhdellä järjestelylainalla voi olla hyvä vaihtoehto, jos se sopii omaan maksukykyyn ja auttaa hallitsemaan kaikkia velkoja. Lainan takaisinmaksu edellyttää riittäviä säännöllisiä tuloja.

Omaisuuden realisointi

Jos omistaa rahaksi muutettavaa omaisuutta, kuten auton tai mökin, voi velkoja lyhentää myymällä omaisuutta.

Velkojen päästäminen ulosottoon

Ulosotto voi olla vaihtoehto, jos maksukyky ei riitä kaikkien velkojen maksamiseen eikä muiden järjestelyjen sopiminen onnistu. Ulosotto katkaisee velkakierteen ja veloista maksetaan vain yhtä summaa.

Yksityishenkilön velkajärjestely

Viimeinen keino velkojen järjestelyyn on käräjäoikeudesta haettava yksityishenkilön velkajärjestely. Velkoja maksetaan oman maksukyvyn mukaisella summalla ja maksuohjelman päättyessä jäljelle jäävä velka annetaan anteeksi. Mahdollisuutta velkajärjestelyyn voi selvittää oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *